Maikel de Harder: “Voelt als het juiste moment”

Vandaag werd bekend dat Maikel de Harder na dit seizoen de voetbalschoenen aan de spreekwoordelijke wilgen hangt. Het 30-jarige gezicht van IJsselmeervogels maakt de keuze voor zijn gezin en zijn maatschappelijke carrière en geeft tegenover het webteam van IJsselmeervogels zijn eerste reactie. 

Mooie jaren

“Ik heb zoveel mooie jaren gehad bij IJsselmeervogels en ik merkte dat het met een jong gezin en een eigen bedrijf amper te combineren valt. Ik wil meer kunnen genieten van de vrije tijd met mijn gezin. Ondertussen heb ik een mooi bedrijf dat alleen maar drukker wordt, dus op een gegeven moment moet je die keuze maken.” Maikel heeft samen met zijn vrouw Samantha een zoon van twee, Mace, en een dochter, Dalí, van elf maanden. Daarnaast heeft hij met Colours by Maikel de Harder sinds 2013 een succesvol schildersbedrijf. 

De huidige voetbalsituatie heeft geholpen in zijn besluit. “Ik heb wel vaker nagedacht over stoppen, maar Corona heeft er eerlijk gezegd wel aan bijgedragen. In de weekenden thuis zijn met het gezin is me wel wat waard gebleken en ook de trainingen op anderhalve meter maakt het toch anders. Nu valt eigenlijk alles op zijn plaats. Dit voelt als het juiste moment.”

Of we Maikel de Harder nog terug gaan zien op een lager niveau is hij heel helder in: “Ik heb daar wel over nagedacht. Een lager seniorenteam past denk ik niet goed bij me omdat ik het topniveau gewend ben en bij een eerste elftal in de regio heb je toch weer je verplichtingen. Daarbij komt dat er altijd een risico is op blessures en dat zou met een eigen bedrijf, dat ik in mijn eentje draai, niet goed uitkomen.”

Veel positieve herinneringen

Al met al kijkt de creatieve middenvelder terug op een hele mooie tijd bij de Rooien. “Ik kwam als jonge jongen weer terug bij de club en was vanaf dat moment eigenlijk gelijk verpest: want we wonnen gelijk alles wat er te winnen viel, terwijl ik op dat moment nog zo jong was. Ik heb in de jaren veel mooie trainers en spelers meegemaakt en die hebben vele positieve herinneringen achtergelaten. Al met al ben ik trots toch dertien jaar op het hoogste niveau gespeeld te hebben.”

Terugblikkend op de mooiste momenten begint het voor De Harder bijna te duizelen. Het  is ook niet gek met zo’n lijst aan prijzen. “De eerste derby’s springen er voor mij bovenuit. In de derby scoren als Spakenburger is een onbeschrijvelijk gevoel. Ook de landskampioenschappen tegen Gemert en FC Oss herinner ik me heel goed, net als die cruciale wedstrijd in het zaterdagkampioenschap tegen Barendrecht waarin ik een hattrick maakte. Dat waren mooie wedstrijden met de supporters die altijd voor mij en ons klaar stonden.” 

Terugkeer op topniveau

Ook na zijn uitstapje naar DOVO en Eemdijk keerde De Harder weer succesvol terug: “Ik liet toen zien dat het in me zat om weer terug te keren op topniveau, na toch anderhalf jaar op een lager niveau. De supporters vonden dat nog best wel spannend, maar voor mij en mijn omgeving is het nooit echt een issue geweest. Toch ben ik er nu best wel trots op dat het lukte.” Het zorgde ervoor dat hij ruim driehonderd wedstrijden in het mooie rood-witte tenue speelde. “Volgens mij tussen de 300 en 320 wedstrijden.” Het zouden er na raadpleging van archivaris Tijmen de Graaf 308 blijken te zijn. 

Daar zullen er niet veel meer bij komen, is de verwachting van het clubman De Harder. Maikel de Harder verwacht dat hij inmiddels zijn laatste wedstrijd gespeeld heeft voor de Rooien. “Ik geloof eerlijk gezegd niet dat we het komende halfjaar alweer gaan voetballen. We trainen nu op anderhalve meter in groepjes, dus voordat we weer wedstrijden kunnen gaan spelen zijn we alweer een tijd verder. En ook de cijfers laten nog weinig verbetering zien. Raar om met zo’n seizoen je loopbaan af te sluiten, maar het is mooi geweest. Mooie jaren en heel veel mooie herinneringen om op terug te kijken.”

Tekst: Stephan Nagel / IJsselmeervogels Media 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...