Voetbalgeruchten: fantaseerfanaten en hagelschieters

26 augustus 2017 Uit Door Stephan Nagel

Het is een mooi fenomeen, dat schieten met hagel. Je stopt wat hagelpatronen in een geweer en op het moment dat je de trekker overhaalt verwordt het enkele patroon een veelvoud aan kogels. Alles met als doel om de kans om wat te raken maar zo groot mogelijk te maken. Een soortgelijk fenomeen zie je in het voetbal.

IJsselmeervogels zit sinds het vertrek van trainer Sandor van der Heide aan het eind van de voorbereiding in een lastig pakket. Nagenoeg alle trainers die direct in het profiel passen hebben al een club en dat betekent een keuze. Kiezen voor het betalen van een afkoopsom, of rondkijken op de markt van vrije trainers. Beide keuzes kennen voors en tegens.

Voor wie het in ieder geval een paradijs is, is voor supporters, voetbalvolgers en journalisten. Supporters doen niets liever om onder het genot van een biertje te fantaseren over de nieuwe trainer. Gekscherend worden namen als David Moyes, Dick Advocaat en Guus Hiddink genoemd. De wat minder creatieve supporter komt al snel met voormalige trainers of ‘het bekende lijstje’, zoals Willem Leushuis, Erik Assink en Cees Lok. Opvallend dat de naam van Ted Verdonkschot, Henny Lee en Gert Aandewiel nog niet gevallen zijn. Dat zijn meestal zo ongeveer de eerste namen die je hoort in het voetbalgekke Spakenburg.

Journalisten, maar overigens ook sommige supporters, trekken het fantaseren over trainers of spelers liever nog een niveau hoger. Ze willen maar al te graag een naam of een aantal namen met een zekere stelligheid melden, zodat ze achteraf zichzelf zo hard mogelijk op de borst kunnen slaan en zeggen ‘Ik zei het toch’. Journalisten doen dat ook met een ander doel, want ze creëren een eigen wereld waarin ze pretenderen ingevoerd te zijn. Aangezien de meeste journalisten betaald krijgen per artikel, kan die schijnwereld van ‘dicht op het nieuws zitten’ best een lucratieve business zijn. Je kan je als journalist immers altijd beroepen op die zeer betrouwbare, maar wel anonieme bron. En als je schiet met hagel, dan is de kans immers groot dat je ergens wel iets raakt. De kogels die dan niets raakten worden (hopelijk) snel vergeten.

Pas echt kwalijk wordt het als dat geruchtencircuit gebruikt wordt om bevriende trainers een duwtje in de rug te geven. Als zelfverklaarde voetbalkenner kan je immers prima een profieltje bedenken die de club wil invullen en waar jouw ‘droomkandidaat’ perfect in past. Dat valt vast niet op als de trainer inderdaad enigszins in het profiel past, maar als het een volstrekt onbekende naam is wordt het al snel gênant. Hoe vaak zou het eigenlijk gebeuren dat de journalistiek de vrije trainer of speler een handje helpt?

Ik heb er in ieder geval niks mee, met dat hagel schieten. Het past wellicht ook bij mijn IT-achtergrond, die soms wat binair is ingesteld. Bovendien ben ik als informatie-analist altijd op zoek naar waarheden, niet naar geruchten of verkeerde aannames. Dat scheelt, want dan heb ik daarna voldoende de tijd om mijn oordeel te vellen. En dan schiet ik doorgaans wél met scherp.

Stephan Nagel