Het concept van beloftenteams is zo slecht nog niet

18 april 2017 Uit Door Stephan Nagel

IJsselmeervogels - Jong AZ

De afgelopen maanden klaagt de gemiddelde voetbalsupporter van de Jupiler League tot en met de Derde divisie nogal wat af over beloftenteams. Het concept van beloften in de standaardcompetitie is op zich niet zo slecht, maar de uitvoering die de KNVB eraan gaf laat flink te wensen over. 

Het is een probleem van elke clubs op niveau: het opleiden van spelers gaat goed tot aan het hoogste jeugdelftal, maar zodra de overstap gemaakt moet worden naar het seniorenvoetbal, dan haken veel beloftevolle talenten af. De overstap van JO19-1 naar het eerste elftal is vaak (veel) te groot. Te veel fysieke weerstand, te weinig handelingssnelheid, enzovoorts. De overstap naar het tweede elftal is vaak al een stuk realistischer, maar het probleem daarbij is dat in een reservecompetitie de tegenstand simpelweg van een ander niveau is. Dit probleem voor topamateurclubs is in mijn ogen het bestaansrecht van clubs als Eemdijk, NSC Nijkerk en FC Rijnvogels op het niveau waarop ze spelen.

Neem als voorbeeld hoofdklasser Eemdijk. Eemdijk, de derde club van Spakenburg, profiteert optimaal van spelers die buiten de boot vallen bij IJsselmeervogels of Spakenburg. Reservespelers of spelers van het tweede elftal komen al snel op de radar bij dit soort clubs. Spelers profiteren op hun beurt van het spelen voor een club waarbij meer weerstand wordt geboden, waardoor de kans om terug te keren bij ‘hun club’ des te groter is. Bovendien zullen ze over het algemeen nog een mooi zakcentje bij kunnen schrijven en staat er meer langs de lijn dan alleen een handjevol ouders, familieleden en belangstellenden.

Er is op dit moment slechts een alternatief voor clubs op de hoogste amateurniveau’s. Je ziet het bij clubs als AFC Amsterdam: een ploeg in de andere afdeling (bijv. AFC in de zaterdag 1e klasse). Met wisselend succes overigens. Wie gaat het de clubs met een Christelijke achtergrond vertellen?

Ondertussen hebben de profs in het verleden een soortgelijke poging gedaan met amateurverenigingen, zoals Ajax zaterdag, maar ook dat kan niet echt een succes genoemd worden. Wellicht een ander alternatief is een intensief samenwerkingsverband, zoals Feyenoord in het verleden had met Excelsior. In mijn beleving is dit genoemde samenwerkingsverband de enige succesvolle, die op jeugdopleidingsniveau niet meegerekend.

Van beloftenteams naar (volwaardige) tweede elftallen
Mijn voorstel: maak van beloftenteams volwaardige tweede elftallen en schaf dispensaties af. Gun daarnaast amateurclubs ook de mogelijkheid om de tweede elftallen in te laten stromen in de standaardcompetities, onder dezelfde voorwaarden. Je bent dan gelijk van de hele ellende ‘competitievervalsing’ af, want eerste elftalspelers spelen dan niet ‘om fit te worden’ een wedstrijdje in het tweede elftal. Want er waren dit seizoen simpelweg spelers die niet thuis horen op het niveau waar ze dit seizoen (ook) actief waren. Een opsomming: Siem de Jong, Jurgen Locadia (Jong PSV), David Neres, Tim Krul, Anwar El Ghazi (Jong Ajax), Edson Braafheid, Zakaria Labyad (Jong Utrecht), Oussama Assaidi (Jong Twente), Mats Seuntjens, Robert Muhren, Rens van Eijden (Jong AZ), Alexander Buttner, Kevin Diks, Adnane Tighadouini en Navarone Foor (Jong Vitesse). Competitievervalsing: inderdaad!

Dispensaties afschaffen betekent waarschijnlijk dat zowel team 1 als 2 een selectie moet hebben die breed genoeg is. Ik zie dan voor me dat je voorafgaand aan een seizoen twee selecties moet doorgeven aan de KNVB. Spelers mogen wel naar promoveren naar een hoger team, dat wil zeggen een speler van JO19-1 mag in een seizoen best overstappen naar een tweede elftal, maar dat is dan wel permanent. Degraderen cq. terugzetten mag wat mij betreft niet. Doe je dat wel, dan is het enkel meetrainen, maar niet meer meespelen in officiële duels.

En wat als je echt niet speelt?
Voor spelers die echt niet aan spelen toekomen zou je een beperkte interne transfermarkt kunnen vaststellen in de winter. Dat wil zeggen: maximaal drie spelers mogen in de winter overstappen van het eerste elftal naar het tweede elftal, of terug naar een jeugdelftal (mits jong genoeg). Die specifieke spelers mogen dan in het seizoen niet meer terugstromen naar het hoogste elftal. Daarnaast houd je als club natuurlijk het principe van huur en verhuur aan andere clubs. Dat blijft vrij.

En tweede elftallen, zowel van profs als amateurs, stromen dan gewoon in op het laagste niveau. Vanzelfsprekend. Het verminderen van het aantal contractspelers als ruilmiddel voor het hoger laten instromen van reserveteams van profclubs is immers marchanderen van de bovenste plank. Het feit dat dat gebeurt is, is in mijn beleving een weergave dat de huidige constructie alleen bestaat voor het profvoetbal. Problemen los je individueel op, KNVB! Daar ga je geen gekunstelde ruilhandel op toepassen.

Stephan Nagel