De moderne zwerver

22 juni 2015 Uit Door Stephan Nagel

Moderne Zwerver

In Spakenburg, mijn pittoreske woonplaats aan de voormalige Zuiderzee, merk ik de afgelopen jaren minder van de economische crisis dan buiten de plaats. Het zal er allicht mee te maken hebben dat we in Spakenburg een bovengemiddeld ondernemerschap hebben in levensmiddelenverkoop, namelijk brood, koek en vis. Maar ook een sociaal vangnet in de vorm van de kerkgemeenschappen en dat wat ze in Twente zo mooi ‘naoberschap’ (iets als: je netwerk bijstaan in raad en daad) noemen, draagt bij aan ‘crisis-light’.

Toch hebben we in Spakenburg te kampen met een groot probleem. Althans, dat is mijn kijk erop. Elke zaterdag tref ik ze namelijk bij de supermarkt aan. Waar we buiten de plaats ons een weg moeten banen tussen zigeuners, muzikanten en straatnieuwsverkopers, daar is het in Spakenburg een kunst om niet geconfronteerd te worden met de vraag: “Heeft u nog dierenplaatjes?”. Bovendien is het veel gemakkelijker om ‘nee’ te verkopen aan een medevolwassene dan aan een rijtje kinderen die, geparkeerd achter een door de supermarkt gefabriceerd hek, je met puppy-ogen aanstaren.

Ikzelf ben gelukkig opgegroeid ‘volgens de ouwe stempel’, namelijk dat je waarde toevoegt aan je vrije tijd. Dit deed ik door met vrienden te gaan voetballen, een hut te bouwen, een filmpje te kijken en ja… zelfs om een middagje te gaan risken. (Jawel, oud-Hollandsche bordspeelen, damesch en heeren!)

Bovendien ben ik opgevoed met het principe dat je zwervers niet moet geven wat ze willen, omdat ze anders gestimuleerd worden dit gedrag vaker te vertonen. Het welbekende ‘beloningsgedrag’, waar types als Jo Frost waarschijnlijk al kilometers aan woorden aan opgelepeld hebben, is in dat geval iets waar je niet aan toe moet geven, vind ik.

Zodoende roep ik op: ouders verenigt u! Stop de uitbuiting van nietsvermoedende supermarktgangers door uw kroost en kastijd hen zodat zij in den toekomst geen waarde toevoegen aan hun plaatjes-collectie, maar aan hun leven.

Stephan Nagel