Vakantiestress: mag het een rolletje extra zijn?

21 juli 2015 Uit Door Stephan Nagel
Tijdens de vakantieperiode worden medewerkers sneller in 'multirollen' geduwd. Maar kan dat zomaar? En is dat wel altijd zo'n goed idee?

Tijdens de vakantieperiode worden medewerkers sneller in ‘multirollen’ geduwd. Maar kan dat zomaar? En is dat wel altijd zo’n goed idee?

Waar de vakantieperiode voor velen een moment van rust is, is de aanloop naar een welverdiende vakantie over het algemeen een bolwerk van stress, werkoverdracht (of het gebrek daaraan), actielijstjes en gejaagdheid. Het zorgt over het algemeen voor een gevoel van ‘echt aan vakantie toe zijn’, zodra Outlook eindelijk is afgesloten. Voor de late vakantiegangers, of dus eigenlijk de mensen die (vooralsnog) achter blijven, rest een functie ‘Schaap met de vijf poten’. Maar is dat eigenlijk wel zo goed. En mag dat wel altijd?

Sinds ik in november als requirements analist startte bij de DICTU (als gedetacheerde van Ordina) is er in het project een hoop veranderd. Zo ben ik sinds februari naast analist ook Scrum Master. Het is wat mij betreft niets meer dan ‘het faciliteren van het team om zo goed mogelijk volgens de Scrum methodiek te werken’. Dat gaat me, so far, goed af! Al verdient het gehele team daar de credits voor.

Nu we vol in de vakantieperiode zitten, betekent dat er de nodige afwezigheid is. Voorbeeld: deze week ontbreekt één software developer, twee software testers en de product owner. Laatstgenoemde is de persoon die bepaalt wat in de volgende tweeweekse iteratie aan moet worden gebouwd. Kortom: een vrij essentieel persoon binnen de keten. Hij (in dit geval zij) is degene die mandaat heeft om beslissingen te nemen over ‘wat nu het belangrijkste is dat gemaakt moet worden’.

Ontwikkelaars zijn vooral goed in ontwikkelen, testers zijn vooral goed in testen en ik… Ik teer op zeven jaar ‘schaap met de vijf poten’-ervaring bij THORAX, dus kan – behoudens serieus ontwikkelwerk – ook goed uit de voeten als tester en als product owner. (Ga me trouwens niet vragen of ik in dit project al een bijdrage heb geleverd aan het software-broncode… Een welhaast retorische vraag aan een ‘vliegende keep’…)

En dan gaan product owner en testers dus met vakantie en zijn die essentiële rollen dus tijdelijk vacant. U voelt de bui al hangen? Terecht. Ik ‘moest dat maar doen’. De scrum master zal zich snel geroepen voelen wensen vanuit de ontwikkelaars bovenin de priolijst te krijgen, terwijl de product owner vooral de echte stakeholder representeert, dus waarschijnlijk andere eisen heeft. Een product owner zal van nature méér in een iteratie willen, een scrum master van nature minder (maar dan wel met gouden randjes). Het combineren van die rol is zodoende onhandig, los van dat het simpelweg niet in een werkweek past qua tijd.

“Mag het dan echt niet? In theorie wel (Lees dit maar), maar ik ga het niet doen!” Zodoende zal ik deze iteratie fungeren in de rol van ‘Product Owner’ en ’Tester’. Dat is precies het tegenovergestelde van wat ik de laatste maanden gewend ben, maar ook weer geen ‘ver van mijn bed’-show. Je moet een beetje T-shaped zijn, alles een beetje goed kunnen met één specifieke specialiteit, vind ik.

Mijn advies aan anderen is dus vooral: Laat je niet verleiden dat je in tijden van schaarste je eigen vlees gaat keuren. Een mentaliteit van “Er is geen tester, dus test ik het zelf maar.”, of: “De code review sla ik wel over.” is wat mij betreft twee keer not done. En binnen uw eigen werkveld zijn die voorbeelden er vast ook. Ik daag u uit dat vooral dát goed over te dragen en te borgen. Kan dat taakje er nog bij op uw vakantielijstje?

Stephan Nagel