Promoveren naar de Tweede divisie?

7 december 2016 Uit Door Stephan Nagel

IJsselmeervogels - Jong AZ

Een deel van me hoopt dat we (IJsselmeervogels) dit jaar geen kampioen worden en sterker nog: datzelfde deel hoopt ook niet dat we promoveren naar de Tweede divisie. De huidige Derde divisie is namelijk leuk. Veel leuker dan wedstrijden op verschillende aanvangstijden, met dito inkomstendelving. Het sportieve aspect, dus dat je altijd wilt spelen op het hoogste (amateur)niveau, neemt dat deel van me voor lief. Evenals een eventueel kampioensfeest.

Daarnaast komt dat de Tweede divisie me financiële zorgen baart. Hypercube werd in 2014 ingehuurd door de KNVB om de effecten van de nieuw te vormen voetbalpiramide in twee varianten af te zetten tegen de situatie met de gesloten voetbalpiramide, zoals die er nu is. De conclusie: “Uit het onderzoek bleek dat de uiteindelijk gekozen variant een verbetering is ten opzichte van de huidige situatie.”

Spanning
Verder stond in het stuk: “De doorstroming zorgt voor extra spanning aan de onderkant van de Eerste Divisie en aan de bovenkant van de Landelijke Divisie. Extra spanning zorgt voor extra toeschouwers, TV-publiek en daarom ook inkomsten.”

Dat extra spanning in theorie zorgt voor extra toeschouwers klopt. De verschrikkelijke aanvangstijden zorgen daarnaast ook voor een extra soort spanning. In de huiskamers. Ik zie mijzelf het nog niet verkopen dat ik naar een wedstrijdje om 18.00 uur ga, in een huis met twee opgroeiende kinderen.

Ik baal nu al wanneer mijn club een uitduel speelt op zaterdag en helemaal als de eventuele reisafstand het me niet waard is. Als daar ook nog eens thuiswedstrijden op onmogelijke tijdstippen bij komen, zal mijn aandeel wedstrijdbezoeken nog verder afnemen.

Inkomsten
De stelling dat er extra toeschouwers zouden ontstaan in de top van de Tweede divisie zal, vanwege Jong AZ, meevallen. In algemene zin zijn de toeschouwersaantallen in de Derde divisie beter dan die van de Tweede divisie. Meer toeschouwers betekent meer recette en meer kantineomzet, dat spreekt voor zich. Een financiële strop, lijkt me.

Tekenend daarvoor is dat er op dit moment maar één club in Spakenburg is die je hoort over het gebrek aan (inkomsten van) de derby. Dat er een extra beroep gedaan werd op de sponsoren in de vorm van een solidariteitsbijdrage, komt beiden niet onbekend voor. Al ontkende IJsselmeervogels vorig seizoen een financieel tekort niet en doet Spakenburg dat dit jaar wel. Zou dat er wellicht mee te maken hebben dat Hans van der Haar nog steeds op zijn plek zit? Er was immers al een trainer gepolst als opvolger.

Beloften
Of beloften toevoegen in de piramide onderdeel was van het onderzoek van Hypercube weet ik niet. De komst van beloftenteams heeft de aantrekkelijkheid in ieder geval niet verbeterd, al snap ik de sportieve overwegingen wel. Een topamateurclub zou er zelf namelijk ook bij gebaat zijn om het tweede elftal mee te hebben draaien in de reguliere competitie en niet in een ‘reserve-klasse’. Daarmee kan eerlijk geconcurreerd worden tegen regionale clubs die tweede elftallen leegplukken.

Alternatief voor een hoog spelend tweede elftal zou zijn om een ploeg op te richten op de andere speeldag. Een zondagafdeling bij IJsselmeervogels of SV Spakenburg zie ik de komende jaren echter nog niet gebeuren. Daarvoor liggen de Christelijke normen nu simpelweg nog te veel verankerd in de clubs. Bovendien zie je veel zondagclubs niet voor niets de switch maken naar de zaterdag.

Promotie
Wat promotie naar de Jupiler League voor effecten zal gaan hebben voor een amateurclub, weten we pas over twee jaar. Jong AZ gaat namelijk kampioen worden dit seizoen, dus hopelijk ontstaat er komend seizoen een casus. Of komt de degradant van dit seizoen dan bovenaan te staan.

De ploeg die dit jaar tot nu toe onderaan staat luistert naar de naam Achilles’29. Een club die al eerder de gok waagde. Of het ze financieel geen windeieren legde, valt te betwijfelen gezien de berichten rond financiële nood.

Dus, KNVB. Zeg het maar: “Is gebleken dat de uiteindelijk gekozen variant een verbetering is ten opzichte van de toenmalige situatie?”. Hopelijk volgt de enige juiste conclusie en volgen hoognodige aanpassingen, zoals op speeltijden. Misschien kan vanaf dat moment dat deel van mij ermee leven dat we de doelstellingen (promotie) wel halen.

Stephan Nagel