Heurderoptocht

6 februari 2017 Uit Door Stephan Nagel
"Een bekende obsessie van onze lokale politiek: rotondes."

“Een bekende obsessie van onze lokale politiek: rotondes.”, maar het lost een echt probleem in ons dorp niet op.

Ik vind het altijd een mooi fenomeen: (lokale) politici die zich inzetten voor zaken waar ze zelf niet mee te maken hebben. Het is als een dominee die vanaf de kansel uitlegt hoe je met je islamitische collega moet omgaan. Zo iemand is dan al snel aangewezen op inlevingsvermogen in plaats van het delen van ervaringen.

Vol fascinatie rijd ik elke maandag, dinsdag en donderdagochtend naar mijn werk. Ik ben dan namelijk getuige van de wekelijks terugkerende dorpsfile in Bunschoten. De Nijkerkers – Heurders bijgenaamd – vullen de Nijkerkerweg, de weg die Nijkerk en Bunschoten met elkaar verbind om daarmee de A28 en A1 te vermijden. Dit met als gevolg dat iedereen die via de Westsingel of de Oostelijke Randweg ons mooie dorp verlaat om te gaan werken, geconfronteerd wordt met een flinke dosis Heurders die waarschijnlijk ook op weg zijn naar hun werk.

In het verkiezingsprogramma van 2010-2014 van de lokale CDA werd erover gesproken, maar in de periode daarna is dit klaarblijkelijk van de agenda verdwenen (de andere partijen heb ik niet gecheckt). In het verkiezingsprogramma van diezelfde partij van deze periode zie je een bekende obsessie van onze lokale politiek: rotondes. Kijkend naar de ‘levensgevaarlijke’ situatie op de kruising Zuidwenk-Oostelijke Randweg was een rotonde op die plek volkomen logisch. Dat er in het proces een woning moest sneuvelen, om maar genoeg ruimte te hebben, zijn ‘verdedigbare’ kosten.

Één partij die dankbaar is voor rotondes zijn de Heurders zelf. De pijnlijke eigenschap van rotondes, net als bij kruispunten, is namelijk dat verkeer van links voorrang heeft. En aangezien er ’s ochtends slechts twee van de vier wegen flink aanvoer hebben (die uit Nijkerk en die uit Spakenburg) betekent het dat de lange rij Heurders fluitend de rotonde oprijdt om vervolgens bij Bakkersland collectief rechtsaf te slaan de Bisschopsweg op.

De oplossing? In ieder geval niet een rondweg om de Haarbrug heen. Daar stimuleer je weliswaar naar-Amersfoort-reizende-Heurders mee, maar het gros buigt af naar de Bisschopsweg dus zal daarmee de hun zo bekende route nemen.

1. Tweebaansweg vanaf de rotonde-Nijkerkerweg tot aan de stoplichten bij de Bisschopsweg. Waarschijnlijk wel lastig verdedigbaar aangezien het asfalt net droog is.
2. Stoplichten voorafgaand aan de rotonde om zo sluipend verkeer uit Nijkerk te ontmoedigen. Een grote muur à la Trump mag ook 😉
3. Terug naar een kruispunt-met-stoplichtensituatie. Bij de oprit A1 werd daarnaar overgegaan omdat rotondes het verkeer uiteindelijk niet meer aan zouden kunnen.

Dus politiek: zet ‘m op om voor andermans rechten op te komen. Er zijn immers meer dingen dan een biogascentrale waar je zo fanatiek voor strijdt omdat je er toevallig bij in de buurt woont. En besef goed: niet iedereen kan lopend of met z’n fiets naar z’n werk, omdat het gemeentehuis toevallig in het dorp zit.

Disclaimer: Uitnodigingen om mij aan te sluiten bij een politieke partij of zitting te nemen in een commissie Verkeer worden niet op prijs gesteld 🙂

Stephan Nagel